Nieuws

De 171e PC: In bjusterbaarlike dei en in historsiche prestatie

De dag van de 171e PC kon in meerdere opzichten een historische dag worden en dat werd het ook. Veel betere omstandigheden dan een jaar eerder, een finalewaardige halve finale en een gedenkwaardige prestatie van koning Tjisse Steenstra.


Steenstra werd daarmee voor de derde keer op rij koning. De laatste die dat presteerde was Tunno Schurer. Hij werd koning in 1986, 1987 en 1988. De enige andere kaatser die dat ook lukte, was Lammert S. Hilarides uit Pingjum. Hij was koning 1887, 1888 en 1889. Het had ook een historische dag kunnen worden voor Taeke Triemstra en wat was hij er dicht bij. Bij winst op de 171e PC zou Triemstra de leiding in het PC-Klassement Aller Tijden overnemen van de legendarische Hotze Schuil. Hij strandde echter in de halve finale met zijn maten Gert-Anne van der Bos en Erwin Zijlstra.

Om met die halve finale te beginnen. Het partuur Van der Bos stond lang aan de goede kant van de score tegen Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Tjisse Steenstra. Van der Bos leidde met 4-2 en later in de partij ook nog met 5-4. Partuur Van Zwieten kwam op 5-4 en 6-6 terug in de wedstrijd door een opslagmisser van Van der Bos. Het laatste eerst werd een thriller. Van Zwieten kwam met 0-4 voor, maar na twee opslagmissers van Steenstra en een bovenslag van Erwin Zijlstra stond het 5-5 en 6-4, wéér in het voordeel van Van der Bos. Uiteindelijk kwam alles oan'e hang en keerde Van Popta de bal voor de kaats. Beide parturen waren sterk aan de dag begonnen. Partuur Van der Bos kreeg tot de halve finale slechts twee eersten tegen, partuur Van Zwieten zelfs nog eentje minder.

De andere finalisten (Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma) hadden het in de eerste omloop nog knap lastig met Remmelt Bouma, invaller Hans Wassenaar en Kevin Jordi Hiemstra: 5-4 en 6-2. Tegen de parturen van André van Dellen en dat van Jelle Attema ging het iets soepeler. In beide gevallen kwam de tegenstander niet verder dan twee eersten.

Natuurlijk... Het partuur van Menno van Zwieten, Gabe Jan van Popta en Tjisse Steenstra won dit jaar 10 van de 15 vrije formatiewedstrijden, maar op een PC-dag is dat geen enkele garantie. In de finale ging het aanvankelijk gelijk op: 1-1 en 2-2. Daarna liepen Van Zwieten, Van Popta en Steenstra (via 2-6, 2-6 en 6-6) uit naar 2-5. Dat leek een veilige marge, maar de zon maakte het alle spelers in het perk knap lastig. Mede daardoor kwam partuur Koster terug tot 4-5 en leek de spanning helemaal terug. Op 4-5 en 4-6 werd de finale echter beslist in het voordeel van partuur Van Zwieten, omdat de opslagbal van Steven Koster het perk miste.

De aanmoedigingsprijs was voor achterinse Thomas Dijkstra, die met André van Dellen en Pieter Jan Plat in de tweede omloop sneuvelde tegen de (zo bleek later) verliezend finalisten.

De prijswinnaars:
1. Menno van Zwieten | Gabe Jan van Popta | Tjisse Steenstra
2. Steven Koster | Gerben de Boer | Rick Minnesma
3. Jelle Attema | Hendrik Bouwhuis | Stefan van der Meer
4. Gert-Anne van der Bos | Taeke Triemstra | Erwin Zijlstra

Log in