Klaas Kuiken (1902 - 1984)
- lettergrootte lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
- E-mailadres
Woonplaats: |
Sint Jacobiparochie |
PC-koning: | 1925,1926,1932 |
Deelnemer PC: | 1921-1948 |
Aantal deelnames: | 21 |
PC-puntentotaal: | 24 (5,3,3) |
Klaas Kuiken werd in 1902 in Minnertsga geboren. In zijn jeugd leek het er nog niet op dat dit een kaatser van formaat zou worden, want in de jongenscategorie trad hij nooit op de voorgrond. In 1920 emigreerde het gezin Kuiken naar Amerika, waar Klaas in een zijdefabriek in Patterson kwam te werken. De emigratie zou van korte duur zijn, want al spoedig keerde Kuiken naar Friesland terug en vestigde zich in St.Jacobiparochie. Daarna begon de grandioze kaatscarrière van ‘De Kuik’, zoals hij meestal werd genoemd, pas echt.
In de aanloop tot de hoofdklasse kwam hij met succes uit op door elkaar loten wedstrijden. Hij was een speler die zowel de opslag als de uitslag volkomen beheerste. In 1921 won hij al enige prijzen in de hoofdklasse en vervolgens ging het alleen maar bergopwaarts. ‘De Kuik’ was een speler die beslist wilde winnen en was nooit verslagen voordat de laatste slag gevallen was. Hij was bereid door de diepste diepten te gaan. Zo kantelde eens een autobus op weg naar de PC. Kuiken was een van de inzittenden die er niet zonder kleerscheuren afkwamen. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd, daar weer wat opgelapt en kwam, na de eerste omloop, terug op die PC. Hij kaatste weer mee en werd tenslotte ook nog winnaar. Hij was fel, wilskrachtig, humoristisch maar ook sarcastisch, welbespraakt, de leider van het partuur in woord en daad en vooral een strateeg.
Na 1923 begonnen de aansprekende successen te komen met als hoogtepunten de drie overwinningen op het Nederlandse kampioenschap voor de afdeling ‘Het Noorden’ uit Sint Jacobiparochie en het vijf keer winnen van de PC. In 1925,1926 en 1932 werd hij tot koning uitgeroepen. Ook andere belangrijke wedstrijden schreef hij meermalen op zijn naam. Nu was dit ook niet zo verwonderlijk, want hij kaatste met twee andere matadors uit die tijd, namelijk Taede Zijlstra en Ids Jousma.
In 1929 viel deze formatie uiteen. Andere kaatsers boycotten in dat jaar wedstrijden, waarop deze succesformatie verscheen. Op aandrang van deze kaatsers besloot het Hoofdbestuur van de Nederlandse Kaatsbond tot het houden van andere wedstrijden, zodat Zijlstra en Kuiken niet meer in een partuur mochten uitkomen. Klaas Kuiken, in het dagelijkse leven veevoer en aardappelkoopman en in 1938 naar Sint Annaparochie verhuisd, won het jaarpuntenklassement vijf keer. Ook op internationale kaatswedstrijden wist hij diverse prijzen in de wacht te slepen. In 1947 beëindigde hij zijn imposante kaatsloopbaan, waarin hij 628 punten verzamelde en 36 keer tot koning werd uitgeroepen. In 1984 overleed Klaas Kuiken.