Jan Rodenhuis (1917 - 1987)
- lettergrootte lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
- E-mailadres
Woonplaats: |
Huins |
PC-koning: | 1942 |
Deelnemer PC: | 1937-1956 |
Aantal deelnames: | 18 |
PC-puntentotaal: | 15 (1,3,6) |
Jan Rodenhuis werd in 1917 in Huins geboren. Het viel voor hem niet mee om in dat dorpje spelers voor afdelingspartuur te vinden. Met assistentie van een speler uit een naburig gehucht, slaagde hij hier toch in en wist voor de kaatsvereniging ‘Huins Lions’ in 1934 de derde prijs op de Freulepartij te Wommels te behalen en het nikkelen horloge in de wacht te slepen. Bij de jongens en bij de junioren kwam hij regelmatig met een prijs thuis, al won hij die hoofdzakelijk op door elkaar loten wedstrijden.
Rodenhuis was een kalme, evenredige en sportieve speler die de eerste opslag verzorgde. Hij had weinig missers en bracht de ballen op perfecte wijze naar het perk. Het tussenspel was niet zijn sterkste onderdeel. In 1938 kwam Rodenhuis, die geen alcohol dronk, in de hoofdklasse. In Sint Jacobiparochie was toen een speler te weinig en Rodenhuis mocht als invaller debuteren. Hij deed dat naar behoren en kwam met de tweede prijs thuis. In 1942 won hij de laatste PC in de Tweede Wereldoorlog met Feite de Jager en Frans Helfrich. Dat partuur maakte er een demonstratie van. Die was direct gericht tegen de Duitse bezetters, die op de tribune aanwezig waren. Toen ze het Sjûkelân opkwamen bleven ze een ogenblik staan en daarna begonnen ze te kaatsen, hetgeen het publiek enorm waardeerde. In een eenzijdige finale werd dat drietal winnaar en de koningsbal ging naar Rodenhuis. Op de PC zou hij drie keer een tweede en zes keer een derde of vierde prijs winnen. Op het Nederlands kampioenschap won hij maar liefst vier keer de eerste prijs voor de kaatsvereniging ‘LKC Sonnenborgh’ uit Leeuwarden.
In 1952 nam hij officieus afscheid van de hoofdklasse en kwam daarna hoofdzakelijk nog uit op afdelingswedstrijden. In 1958 won hij zijn laatste eerste prijs. De nevenfuncties die onderwijzer Rodenhuis vervulde waren talrijk. Zo was hij eerst bestuurslid en later voorzitter van de Vereniging van Kaatsers (1940- 1953), trad hij in 1958 toe tot het hoofdbestuur en was van 1966 tot 1982 de eminente voorzitter van de KNKB. Bovendien was hij schrijver in de Friese editie van Het Vrije Volk van de kaatsrubriek ‘Tussen Touwen en Tribunes’.
Verder was hij de stuwende kracht achter de internationale kaatscontacten en stimulator van het zaalkaatsen. Mede daardoor kwam de bouw van de kaatshal ‘De Trije’ (1982) aan het Jan Rodenhuisplein te Franeker tot stand. Ook was hij een fervente voorstander van de totstandkoming van een fusie tussen de KNKB en de CFK. Helaas zou hij die fusie niet meer meemaken. Jan Rodenhuis, socialist in hart en nieren, commissielid van de Museum en Documentatiecommissie van de KNKB, oud- voorzitter van de voetbalclub SC Leeuwarden en erelid van de KNKB, overleed, na een ernstige ziekte, in 1987.