Gerrit Okkinga (1941)
- lettergrootte lettergrootte verkleinen Lettergrootte verkleinen
- E-mailadres
Woonplaats: | Easterein |
PC-koning: | 1963 |
Deelnemer PC: | 1959-1977 |
Aantal deelnames: | 18 |
PC-puntentotaal: | 20 (3, 3, 5) |
Gerrit Okkinga, geboren in 1941 in Sexbierum, verhuisde op achtjarige leeftijd naar Easterein waar zijn vader botermaker op de zuivelfabriek werd. Voor de gelijknamige kaatsvereniging behaalde hij in 1958 zijn eerste aansprekende succes in de kaatswereld door op de Freulepartij in het naburige Wommels de tweede prijs en het daarbij behorende zilveren horloge te winnen.
In 1959 begon zijn hoofdklassecarrière en het eerste succes boekte hij in Harlingen, waar de tweede prijs werd gewonnen. Okkinga was een linkshandige kaatser met een felle en gevarieerde opslag. Een plaats in het perk was nauwelijks aan hem besteed. De opslag was zijn specialiteit, want de opslagacties van de bril en petdragende Okkinga waren bij tijd en wijle onnavolgbaar.
Vaak een snelle, nooit rechtlijnige opslagbal met een onberekenbare eindbestemming. In 1959 won hij de derde prijs op de PC en er zouden nog meerdere prijzen volgen. In 1962 won hij, evenals in 1963, de PC en in laatstgenoemd jaar was hij degene, die de koningsprijs in ontvangst mocht nemen.Verder waren er nog podiumplaatsen in 1967 en 1968 (beide keren de vierde prijs), in 1969 en 1972 (beide jaren de derde prijs), de tweede prijs in 1964, 1971 en 1973 en in 1970 kwam hij nogmaals omkranst thuis. Okkinga was inmiddels als onderwijzer in Berltsum benoemd en voor de kaatsvereniging aldaar won hij in 1971 het Nederlandse kampioenschap. Later werd hij hoofdonderwijzer in Arum en ook voor de kaatsvereniging ‘Willem Westra’ was hij met de tweede en de derde prijs succesvol op eerdergenoemd kampioenschap.
In 1976 kreeg hij te maken met een langdurige rugblessure en die beïnvloedde zijn kaatsprestaties danig. In 1977 nam hij afscheid van de hoofdklasse met de tweede prijs in Pingjum. Hij verzamelde niet minder dan 469 punten en werd negenendertig keer koning. Door de KNKB werd hij onderscheiden omdat hij toen tot de beste tien kaatsers in het algemene klassement aller tijden behoorde. Na zijn kaatscarrière hield hij zich bezig met de jeugdbegeleiding in zijn woonplaats Arum, volgde kaatstrainingscursussen en werd trainer bij de KNKB, een functie die hij nog steeds uitoefent.
Omdat hij veertig jaar trainer was geweest werd hij in 2007 hiervoor op de algemene vergadering tot lid van verdienste benoemd. Gerrit Okkinga had uitstekende opvolgers op het kaatsgebied. Zijn zonen Gerben en Johan waren in de jaren negentig prominente kaatsers in de hoofdklasse.